30 januari 2007

Efter 16 veckor

Mätningarna fortsätter, även om uppdateringarna av bloggen sker mer sällan...









Så här ser det ut efter 16 veckor (28 jan 2007). Sammanlagt 576 kWh.

För att kolla rH etc, prova http://smedman.no-ip.com/hummingbird Posted by Picasa

6 kommentarer:

Anonym sa...

Med en druckens envishet så provar jag igen....fast med copy/paste ;-)

Hallå

Skulle gärna vilja höra vad du tycker om dina mätloggers, jag har förstått att du har WS300PC för temp/fukt. Funkar den bra? Är det nåt som saknas eller kunde vara bättre? Loggar den i realtid till PC:n eller får du manuellt föra över datan?
Har du kopplat in energimätaren ännu? Hur är isåfall din lösning när det gäller detta?

Hoppas du har tid att svara!

Mvh
johann

sme sa...

Hej Johann!

Ursäkta att jag inte svarat tidigare!

WS300PC fungerar jättebra tycker jag. Om jag har den medföljande programvaran igång så läser den ut mätvärden kontinuerligt från WS300PC'an. Om datorn eller pgmet inte är igång, lagras data i WS300PC'ans minne. Jag tror det är 5000 mätvärden eller ngt sådant som ryms. Om jag inte tömmer minnet skriver den över informationen som är äldst. Detta kan du se i diagrammen där vissa perioder saknar mätvärden...jag har helt enkelt glömt starta mjukvaran ibland när datorn startats om. Fixas ju enkelt med en autostart, men det har jag inte gjort...

Energimätaren är inte inkopplad till datorn. Det ska finnas möjlighet att koppla log-instrument till den, men jag vet inte hur. Har inte undersökt närmare eftersom:

1. Mätaren sitter på bottenvåningen i huset och datorn på övervåningen, orkar inte dra så långa kablar.

2. Bara mätaren var fett med dyr, så jag kan bara ana att det blir rejält dyrt med log-utrustning. Det är iofs bara min gissning, men jag tycker det är OK att läsa av manuellt.

Trots allt (i mina ögon) är den ackumulerade energiåtgången mest intressant. När det gäller fukt o temp vill jag se kontinuerliga mätvärden.

Alltså: WS300PC kan jag rekommendera då den ger vad jag önskade och till ett relativt OK pris.

Mvh
Marcus

Anonym sa...

Kanon! Tack för svaret!

Johann

Anonym sa...

Tjena. Brukar snegla på din krypgrundslog och jag tycker att det är på tiden att tacka för initiativet, så det gör jag nu: Tack.

Använder din sida för att besluta om Trygghetsvakten är något för mig eller inte. Är du nöjd med resultatet än så länge?. (Graferna kanske talar sitt tydliga språk iofs).

sme sa...

Hej Magnus,

Kul att du gillar sidan, då är ett av mina 2 mål uppnått (utvärdera TV + förhoppningsvis ge andra fakta för egen utvärdering).

Så här långt tycker jag det verkar bra. Jag var tvungen att göra något, och det verkar som att TV gör jobbet till en lägre kostnad än alla andra alternativ jag sett. Ska bli intressant att se hur det ser ut längre fram i vår och sommar, då temperatur och Rh stiger. Frågan är då om energiåtgången kommer stanna av, är ju redan uppe i 574 kWh efter 4-5 månader.

Anonym sa...

Hej igen,

Jo, precis som du så letar jag efter alternativ och snubblade över TV för ca ett år sedan för första gången. Eftersom det vid den tidpunkten inte fanns några omdömen på nätet så blev jag lite extra försiktig. Med din sida så känns det som man får hårda fakta och inte något reklamblad och det är ju sånt man vill åt. Kanske ska satsa på en lösning liknande din med mätinstrument, diagram osv... (då kan man åtminstone ha lite kul när man slänger ut pengar på någonting man varken ser eller märker.). Dessutom så får man ju bättre överblick över både fukt och energi.

Din loggade energiåtgång är onekligen intressant. Ska bli spännande att jämföra den med andra alterantiv och de informativa siffror som TV själva har. Är dock för dåligt insatt i det här med avfuktare än för att kunna ha någon egentlig synpunkt i dagsläget.

Vi hörs säkert mer framöver och jag hoppas att du fortsätter att underhålla sidan med info som du gjort hittills.

Mvh

Magnus