03 juni 2007

Efter 7 månader

Juni och sommarväder. 20 grader och sol just nu, underbart.

De senaste 2 veckorna har Trygghetsvakten ("TV") fått arbeta rejält! Det har varit fuktigt ute och rH i grunden har stigit till nivåer långt över 70%. TV har tillåtit detta och samtidigt dragit mycket energi. Maj månads veckor ser ut så här på energiåtgången:







Som ni kan se nedan - graf över senaste veckan - har max rH legat på 77%. rH har den senaste 7 dagarna legat över 70% i 4 dagar. Troligtvis (förhoppningsvis) är detta inget som ökar fukt/mögel-risken på sikt.

I oktober fick jag en anonym kommentar på det allra första inlägget i denna blog som sa:

(http://krypgrund.blogspot.com/2006/09/uppstart.html#comment-116030922925912188)

"Trygghetsvakten kommer inte att hålla den relativa fuktigheten konstant under 70 %. Detta beror på att Trygghetsvakten mäter tre olika värden:

* Relativ fuktighet
* Temperatur
* Tid

Dessa olika faktorer behöver mögel för att kunna tillväxa.Trygghetsvakten kan släppa upp den relativa fuktigheten till 85-90% beroende på temperaturen och den relativa fuktigheten i utrymmet. Under en viss temperatur och under en viss tid (dagar till månader)ligger mögelsporer i träda. Klimatet måste vara stabilt gynnsamt över tid innan mögelsporer gror. Detta är en slags överlevnadsinstinkt hos möglet, precis som hos alla andra varelser. Trygghetsvakten har programmerats efter ingående forskning som gjorts på ett antal ställen i världen. Detta är hemligheten bakom Trygghetsvakten energisparande funktion."

Om informationen i denna kommentar stämmer, verkar inte tillfällig uppgång till >70% vara orsak till någon större oro.

Så här ser veckan ut:







Sammanlagt är enegiförbrukningen nu uppe i 805 kWh:


8 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar lite konstigt ändå. Trots att effektförbrukningen går upp klarar den inte av att hålla RF <70%. Det kan inte ha med designen att göra. Temperaturen stiger ju direkt när RF går upp så det ser för mig mer ut som en ren hygrostat. Ser fram emot nästa månads rapport.

Skulle vilja få kontakt för hjälp med program till WS300 PC - rollanders@yahoo.com

sme sa...

Hej,

hur fungerar en "ren hugrostat"?

Har mailat dig ang pgm.

Mvh
sme

Anonym sa...

TV hävdar att den är programmerad att optimera energiåtgången genom att ta hänsyn till RF, temperatur och tid. Dvs vid låga temperaturer kan den acceptera högre RF o den kan acceptera korta perioder över 70% RF. Med ren hygrostat menar jag en enkel manick som slår på effekten när RF går över ett visst värde. Dina kurvor tycker jag stämmer mer med att TV i alla fall fungerar som en ren hygrostat. En hygrostat kan väl kosta en hundralapp. Vet inte vad elvärmekabel kostar per meter, men det borde säkert bli betydligt billigare att göra en egen variant.

Anonym sa...

Måste man köpa en dyr TV, kan man inte bara sätta dit en självbegränsande kabel?

sme sa...

Hej,

"självbegränsande kabel" - vad är det?

/sme

Anonym sa...

Självbegränsande kabel:
http://www.vkts.se/d/d4.htm

Anonym sa...

eller:
http://www.byggtjanst.se/Byggkatalogen/ItemDetail.aspx?ItemId=231621

Anonym sa...

Självbegränsande värmekabel, vad är det, och varför?
En självbegränsande kabel är tillverkad av ett s.k. halvledande material som känner av omgivningstemperaturen och är ” intelligent ” på det viset att den reglerar ned sig vid tillskottsvärme.

Fördelar: Kan inte överhettas, kan förläggas i material som inte leder värme, kabeln kan t.o.m. korsas utan att överhettas. Kabeln kan utan risk ligga under t.ex. en garderob eller bokhylla på sockel. Samma sak om det ligger en isolerande tjock matta över kabeln. Andra fördelar är att kabeln avger mer effekt utefter ytterväggarna eftersom dessa kyler en bit in i golvet.

Nackdelar: Kabeln är relativ ny, ingen kan med säkerhet säga hur lång livslängd den har. Garantin är visserligen 12 år men i sammanhanget ändå ganska kort. Vi vet heller inte om angiven effekt bibehålles eller sjunker med åldern. Vi anser den mindre lämplig i badrum eftersom den reglerar ned sig när vi mest behöver den d.v.s i samband med bad. Det blir ju både varmt och fuktigt vid dessa tillfällen, och vi vill då få torra och varma golv inte tvärt om.